1 Dobrodošel postanek na Bloški planoti 

Bloško jezero se ponaša tudi z otočkom.

Bloško jezero je precej manj znano kot nekaj kilometrov oddaljeno Cerkniško jezero, a je zaradi stalne višine vode in prijetno zelene okolice veliko primernejše za sončenje in kopanje. V vročih dneh je vabljivo že malo hladnejše podnebje Bloške planote. Jezero se poleti prijetno ogreje, plavanje pa popestri otoček. Našli ga boste pri kraju Volčje. Ob njem je urejeno prostorno parkirišče. Za lačne in žejne poskrbijo v gostišču, mogoče pa je tudi prespati v ličnih, pretežno lesenih hišah. Zanimiva popestritev turističnega naselja so veliki leseni kipi, izdelki spretnega lastnika bungalovov. Lesenega medveda boste našli celo na jezeru! To je nastalo z zajezitvijo potoka, ki se čez travnato planoto prebija v slikovitih okljukah. Okolica je idealna za sprehode in kolesarjenje po malo prometnih cestah. Bloško jezero se ponaša tudi z otočkom. 

2 Deskanje pri Celju 

Plavajoči most je prijetna popestritev Šmartinskega jezera.

Šmartinsko jezero je z več kot dvanajstimi kilometri obrežja eno največjih umetnih jezer v Sloveniji. Dostopov do njega je več, najprimernejši pa je iz Celja in skozi vas Dobrova (označeno). Nedaleč od jezerske pregrade je urejeno veliko parkirišče, od katerega je do jezera le še kratek sprehod. Tu je urejeno športno središče z vlečnico, ki omogoča deskanje na vodi. Po lesenem podestu, ki spremlja globok zaliv, se lahko podate na spoznavanje jezerskih posebnosti. Pri tem vam bodo pomagale informativne table, ki opisujejo naravne značilnosti. Ponekod je obrežje travnato in položno, kar omogoča poležavanje ob vodi in kopanje. Posebno zanimiv je plavajoči most, ki vodi čez zaliv do čolnarne z gostiščem. Stopnice na mostu omogočajo varen dostop v vodo. Plavajoči most je prijetna popestritev Šmartinskega jezera. 

3 Gradiško jezero 

Gradiško jezero se skriva blizu najbolj prometnih poti med Ljubljano in Štajersko.

V bližini Lukovice pri Domžalah k osvežitvi vabi Gradiško jezero. Nastalo je kot zadrževalnik vode na potoku Drtijščica, ki varuje štajersko avtocesto pred hudournimi vodami. Dobre štiri kilometre dolga makadamska cesta, ki ga obkroža, je idealno sprehajališče, saj je zaprta za motorni promet. Spotoma se lahko odžejate pri Jernejevem vodnjaku, iz katerega teče izvirska studenčnica. Za namakanje v vodi je najprimernejši del travnatega obrežja pod parkiriščem. Ob bregovih lahko z dovolilnico pridejo na svoj račun še ribiči, ljubitelji čolnarjenja pa niso najbolj zaželeni, saj je na delu jezera drstišče rib. Na vodo pa se lahko brez skrbi podate s supom. Hrano in pijačo boste žal morali prinesti s seboj ali pa obiskati katero izmed gostiln v bližnji Lukovici. Dostopna cesta je speljana do makadamskega parkirišča, kjer boste našli tudi informativno tablo z zemljevidom jezera in bližnje okolice. V okolici je še nekaj poti in točk, vrednih truda: razgledna vas Gradišče, na drugi strani jezera na hribu stoji cerkev sv. Mohorja, dve uri hoda pa je oddaljena bolj znana Limbarska gora. Gradiško jezero se skriva blizu najbolj prometnih poti med Ljubljano in Štajersko.

4 Idila ob nekdanjem mlinu, Vrhnika 

Privlačno kopališče za jezom nekdanjega mlina je priljubljeno predvsem med Vrhničani.

Globoko v dolini potoka Bela pri Vrhniki boste našli idiličen kotiček. Imenuje se Star maln, saj je tod nekoč deloval mlin. O tem priča pred nekaj leti postavljeno veliko vodno kolo pod jezom. Zajezeni potok ponuja prijetno osvežitev v senci dreves. Prav pa pride tudi gostišče s prostorom za piknike. V bližini je športno igrišče. Do izvira potoka je le kratek sprehod. Imenuje se Lintvern. Gre za kraški izvir, zato v njem ne boste vedno videli vode. Občasni bruhalnik je bil znan že v Valvasorjevih časih in menda so v njem našli tudi primerke človeške ribice. Mimo izvira vodi pot do dobre pol ure oddaljene Planine z razglednim stolpom in planinsko kočo. V bližino starega mlina se je mogoče pripeljati po tri kilometre dolgi makadamski cesti. Mnogi se na pot z obrobja Vrhnike, kjer je urejeno manjše parkirišče, podajo kar peš. Privlačno kopališče za jezom nekdanjega mlina je priljubljeno predvsem med Vrhničani.