Na današnji dan

  • 12
    |
  • 13
    |
  • 14
    |
  • 15
    |
  • 16
    |
  • 17
    |
  • 18
    |
  • 19
    |
  • 20
    |
  • 21
    |
  • 22
    |
  • 23
    |
  • 24
    |
  • 25
    |
  • 26
    |
  • 27
    |
  • 28
    |
  • 29
    |
  • 30
    |
  • 1
    |
  • 2
    |
  • 3
    |
  • 4
    |
  • 5
    |
  • 6
    |
  • 7
    |
  • 8
    |
  • 9
    |
  • 10
    |
  • 11
    |
  • 12
    |

Svetovni dan turizma: V Sloveniji delavci preobremenjeni in slabo ali nič plačani

Danes (kot vsako leto na 27. september) obeležujemo svetovni dan turizma, ki letos poteka pod sloganom Turizem in delovna mesta: boljša prihodnost za vse, saj ta panoga zagotavlja vsako 10. delovno mesto na svetu. V slovenskem turizmu še vedno močno primanjkuje kakovostnih kadrov, tudi zato, ker so ti poklici premalo cenjeni in plačani krepko pod povprečjem, menijo v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije. 

»Še vedno je veliko prekarnega dela, veliko zaposlitev za določen čas, sezonskih delavcev, študentskega dela ... mnogi tuji delavci iz bivših republik Jugoslavije ostanejo le kratek čas, nato pa svojo priložnost iščejo čez mejo in v drugih državah EU, kjer so boljši pogoji dela in višja plača,« opozarja generalna sekretarka sindikata Breda Črnčec. Veliko pomanjkanje delovne sile tudi pomeni, da so obstoječi delavci preobremenjeni, iztrošeni, utrujeni in da se jim kopičijo presežne ure. Dogajajo se tudi zamiki izplačila plač, na tisoče je neizplačanih presežnih ur, neizkoriščen ostaja letni dopust ali pa delodajalci delavcem ne izplačajo regresa. 

Ob tem v sindikatu še opozarjajo, da so tudi plače v gostinstvu in turizmu so še naprej krepko pod slovenskim povprečjem. Medtem, ko je v prvem letošnjem trimesečju povprečna bruto plača v Sloveniji znašala 1723,03 evra, je povprečna plača v gostinstvu dosegala le 1195,68 evra, kar je 69 odstotkov povprečne slovenske, v dejavnosti strežbe jedi in pijač je bila na 61,9 odstotka oz. pri 1071,81 evra, v gostinsko-nastanitvenih dejavnostih pa na 79,6 odstotka oz. pri 1379,31 evra. 

»Še vedno imamo plačni model, ki ne odraža realnega stanja,« je ob tem kritična Črnčecova. Zvišujejo se namreč le najnižje osnovne plače, kar po njenem pomeni, da se takšen dvig bore malo sploh komu pozna. Kljub temu, da so za letošnje leto sindikati izpogajali za dvakraten dvig najnižjih osnovnih plač, vsakič v višini dva odstotka, pa je ta plača po kolektivni pogodbi dejavnosti še vedno izredno nizka - za prvi tarifni razred denimo znaša 480 evrov bruto, za petega, kamor spada največ zaposlenih, pa 821,92 evra bruto. »Je sploh potreben še kakšen komentar glede plač?« ob tem pravi Črnčecova. Minimalno plačo je v letošnjem marcu v gostinstvu prejelo 2250 zaposlenih, v gostinsko-nastanitvenih dejavnostih 626 zaposlenih in v dejavnosti strežbe jedi in pijač 1624 zaposlenih. Veliko pa je še delavcev, ki zaslužijo le nekaj malega nad minimalno plačo, ki znaša 886,63 evra bruto, opozarja sindikat.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ob svetovnem dnevu turizma medtem poudarja, da Slovenija stremi k temu, da postane butična turistična destinacija. »Za preboj v sfero butičnosti pa v prvi vrsti potrebujemo kreativne in zadovoljne zaposlene. Le takšni zaposleni bodo ustvarjali visokokakovostne storitve in inovativne turistične produkte,« poudarja. A to se bo uresničilo le, ko bodo za svoje delo pošteno plačani. »Poklice v gostinstvu in turizmu bo potrebno dvigniti na raven uglednih in dobro plačanih poklicev, potem se tudi za kader ne bo bati,« je odločna Črnčecova, na kar Počivalšek odgovarja: »Predvsem moramo ustvarjati spodbudno okolje za delo in kadre uspešno upravljati. Pri tem pa imate ključno vlogo prav podjetja.«

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE