Čas je, da se zazrete sami vase

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo, v katerem sta mojo pozornost vzbudili dve stvari. Prva je, ko pravite, da se vam že drugič dogaja, da vas zapušča žena, druga pa, da večkrat poudarjate, da ste jo finančno podpirali.

Začniva pri prvem problemu. Ko se nam v življenju slabe ali boleče situacije ponavljajo, je to znak nepredelanega vzorca. Če ne želite, da se vam v prihodnje še enkrat zgodi, da se boste znašli v podobnem odnosu, boste morali ugotoviti, zakaj izbirate ženske, ki vas zapuščajo, oziroma, kaj je tisto, kar vaš zakon pripelje do točke razhoda. Najlažje boste zadevi prišli do dna s pomočjo usposobljenega strokovnjaka, sami ljudje namreč velikokrat težko uvidimo, kaj je tisto, kar nas drži v primežu škodljivega vzorca.

In sva že pri vašem drugem problemu, ki se tiče denarja. V vsakem odnosu dajemo to, kar želimo. Iz vašega pisanja gre sklepati, da vas vaša žena ni prisilila, da jo finančno podpirate, ampak ste to storili iz naklonjenosti. Torej je šlo za izključno vašo odločitev, ki vas ni motila, dokler ste mislil, da vas žena rada, kot vi njo. Po njenem oznanilu, da vas zapušča, pa ste očitno svojo radodarnost obžalovali.

Vsak odnos je sestavljen iz dajanja in prejemanja. Odnos je uspešen, ko imamo občutek, da dobimo iz njega približno enako, kolikor vlagamo vanj. Ko ste v vajinem odnosu torej spoznali, da dajete samo vi, od žene pa ne dobite ničesar v zameno, ste bili upravičeno razočarani. Tak odnos na dolgi rok ne more biti uspešen, zato je morda bolje, da sta se razšla, vendar vas trenutno še vedno pesti obžalovanje. Tudi o tem bi bilo dobro, da spregovorite s strokovnjakom.

Potem pa je tukaj še del pisma, kjer omenjate, da vaše žene v preteklosti drugi niso dojemali kot lepe, zdaj, ko je poskrbela za svoj videz, pa vas je zapustila. To veliko pove o vašem subjektivnem odzivu nanjo in o vaši samozavesti, ki lahko zelo vpliva na to, kakšne osebe privlačimo in izbiramo.

Vsekakor bi vam svetovala, da si po tem razhodu vzamete čas in se zazrete globoko vase. Ne prenaglite se s spoznavanjem novih žensk in naj se vam ne mudi v novo zvezo. Šele ko boste rešili lastne težave, imate namreč možnost, da spoznate osebo, ki vas bo vredna in s katero boste tudi pripravljeni zgraditi kakovosten partnerski odnos. Vse izvira iz nas samih, in ko spoznamo sebe, potem prideta ljubezen in sreča sami od sebe v naše življenje. Srečno!