Svoje dobro počutje postavite na prvo mesto

Pozdravljeni,

hvala za poslano pismo. Najprej naj vam čestitam za nakup stanovanja! To je velik in pomemben korak na poti samostojnosti, ki vam, kot je razbrati iz vaših besed, veliko pomeni. Prav zato mislim, da je dobro, da prisluhnete pomislekom, ki se vam porajajo ob moževem predlogu glede selitve vaše tašče.

Omenili ste, da z možem pričakujeta prvega otroka. To je zelo pomemben podatek, saj je prvo leto tako za otroka kot novopečeno mamo lahko zelo naporno. Ko ženska prvič postane mama, se ji življenje popolnoma spremeni in vse to lahko zelo zamaja tudi njeno psihično počutje. Včasih se o poporodni depresiji ni veliko govorilo, danes pa vemo, da je večja verjetnost zanjo, če ženska že pred porodom doživlja stres. Raziskave kažejo, da skoraj 80 odtokov žensk doživlja poporodno otožnost, poporodna depresija pa se razvije pri 10–20 odstotkih porodnic, kar za Slovenijo pomeni pri okoli 1800-3600 ženskah na leto.

Že sama nosečnost in porod predstavljata ženski velik napor in stres, zato je še toliko bolj pomembno, da čim bolj omili druge stresne učinke okolja, ki bi povečali tveganje za poporodno depresijo. Vaše vsakodnevno dobro počutje mora biti torej na prvem mestu, kar pomeni tudi to, v kakšnem okolju in s kom živite.

Če ljubite svoj mir, svojo družino ter stanovanje, kot ste zapisali v pismu, to odkrito povejte možu. Prihod otroka bo popolnoma spremenil dinamiko, ki ste je bili vajeni doslej, zato skupaj temeljito premislita, kako bi na to vplivala še bližina vaše tašče, preden sprejmeta odločitev glede selitve. Kar se tiče pomoči, pa ne mislite, da ji s tem zapirate vrata. Če je pripravljena, vama tašča namreč lahko pomaga, četudi še vedno živi na svojem. Želim vam vso srečo in veliko užitkov v materinstvu!