Sveta spolnost pretaka čisto ljubezen

Spoštovani bralec!

Da je v današnjosti svoboda že skoraj obveza in morala izjema, ni odveč ponavljati. Vaš zapis je dokaj jasen, skorajda kliničen. Ne navajate globljih občutkov. Zdi se, kot da robotsko doživljate odnose med ljudmi. Opišete odvisnost od »užitka«. In težave s psiho, ki so na nek način posledica zlorab kognitivnega aparata (alkohol, substance), seksualnega življenja (biseksualnost, promiskuiteta, torej spolni stiki z mnogimi) in odnosov na sploh. Če so vam že v mladih letih prepoznali večjo stopnjo hedonističnega ustroja, torej načina življenja, kjer ste v ospredju vi z vašimi biološkimi potrebami in zadovoljitvami gonov in poželenj, lahko sklepamo, da je bilo okolje takšno, ki vas je v to nagovarjalo. Morda gre za odvisnost od spolnosti? Če bi vas npr. vzgajali menihi, bi morda ostali spolno vzdržni ali monogamni in se urili v »kreposti«. A vendar, poželenje je sveta sila in v današnji časih ta vidik ljudje zanemarjajo; morda niti ne vedo, da takšne ravni spolnega življenja obstajajo in da je spolna moč ključna za zdravo psiho-fizično življenje. Sigurno mačehovsko ravnanje s to silo prinese posledice, ki jih opišete sami.

Torej, prva linija iskanja izhoda pri vas je v prepoznanju vzorcev, v katere ste se izurili. Naši možgani so subtilen software in če se neprestano urimo v na primer razmišljanju in logiki, te veščine nadgrajujemo. Če le »seksamo vse povprek« in izgubljamo smisel za čar, žar in lepoto odnosov, sebe in svojo identitete degradiramo. Pričnemo se uničevati. Odnosi izgubljajo skrivnostnost, umetnost čakanja na pravi trenutek, dotik rok ali le trenutek globokega pogleda v oči, ki ustvari pot do umetnosti ljubljenja, ki temelji na samospoštovanju in spoštovanju druge osebe. Ko se seksualni odnos degradira na pornografski nivo, ki meji na nasilnost, ljudje izgubljajo. In če še dodatno višje kognitivne funkcije zlorabljamo z drogo in alkoholom, poškodujemo nežne niti možganovine, ki se neprestano prepletajo. Naši možgani so nevroplastični in poleg ostalega delujejo po principu zrcalnih nevronov, kar pomeni, da se učimo že iz same prisotnosti v okolju, brez da okolje v nas neposredno posega. In prek zrcaljenja prenašamo podatke in vrednosti. In tukaj v prvi vrsti kot otroci nismo krivi, kam nas starši vodijo in od koga se učimo. Ko odrastemo, pa imamo priložnost vplivati na omenjeno. Zato so na primer komune dokaj uspešne, saj ustvarijo specifično mikroklimo, kjer se odvisniki najprej naučijo (samo)spoštovanja. Postavljanja in upoštevanja meja, tako prostora kot integritete druge osebe. In ko osvojijo to prvo lekcijo, sledijo ostale.

Biblioterapija je vse bolj popularna oblika terapij, saj se ljudje prek branja del, ki vsebujejo zimzeleno lepoto, nežnost in mehkobo, notranje očistijo. Številna vrhunska dela, romani ali zgolj leposlovje znotraj nas ustvarijo semantični čut za harmonijo, tok besed in jezikovno kompetenco, ki se odraža v tem, da smo sposobni izraziti lastna občutja in misli prek besed, prispodob in simbolov. Tako tudi vi napišete, da čutite težo, da vas vleče k tlom. Sama te besede preberem kot krivdo, ki jo čutite do sebe. Kot notranjo okamenelost, ko ni več prave povezave z vašim čustvenim telesom, čutnostjo in lepoto. A to, da ste se odprli z zelo nekonvencionalno temo, je pogumno, in pogumno od svetovalke, da vam odgovarja. Verjetno rabite ustrezno »dieto«, ki bi ji rekla počitek čutov: in vaše telo se je stilu užitkarskega življenja uprlo, zato imate omenjene težave z impotenco in odporom do »plehkosti hedonizma«. Svetujem vam, da dvigovanje uteži dopolnite s hojo po naravi, hribih in dolinah. Hoja in pogovor z lastnimi demoni je pot, ki jo številni uberejo z El Camino oz. Jakobovo potjo.

Pot iskanja notranje čistosti in lepote je ena najpomembnejših, za katero se v življenju lahko odločimo. In vaš zapis kaže na to, da ste prehodili veliko temo in da ste morda dozoreli za močno luč. Vedeti morate, da je (delna) askeza za zdravo psihično življenje skoraj nujna; in vsak, ki se le vdaja užitkom na katerekoli ravni, uniči notranjo čistost, bistrino, s čimer načne samospoštovanje. Trenutno mrtvilo občutovnega telesa je po moji oceni prehodno, seveda s pripisom, da nimate fizioloških poškodb. Ko zlorabimo katerokoli silo, v vašem primeru spolnosti, sami sebe zapremo.

Sveta spolnost kot duhovna praksa pa je smer, kjer človek notranjo moč poželenja očisti in jo dvigne v srce: rodi se ljubezen in spolnost višjega nivoja, kjer se ljubezen odrazi v obeh ljubimcih, ne glede na spol. In takrat imamo moč zreti v oči ljubljene osebe, brez strahu pred ranjenostjo; držati se za roke in dovoliti, da moč želje steče. Vedeti je potrebno, da so številna psihosomatska obolenja posledica zavrte spolne energije in nezmožnosti ljubiti na nežen, strasten in obenem spontan način! In vsak zase mora odgovorno izbirati načine spolnih praks, saj le te ne nosijo le fizičnih posledic morebitnih obolenj in spolnih boleznih. Gre za subtilne ravni in odtise, ki jih v navalu poželenja in doživljanja orgazma sprejmemo vase prek sebe in seksualnega partnerja. Zato je notranja čistost zelo pomembna. In ko se rodi pravi trenutek, dozorimo in prepoznamo, da se lahko spojimo v objemu ljubezni, ki je poosebljena nežnost. Verjetno je tako globok stik možen le z eno osebno, ali morda dvema, tremi, pa še to v dolgem razdobju celotnega življenja. Zato tako kot povsod, velja tudi tukaj kvaliteta. Želim vam, da zasvetite pogumno in odločno. Odločilen pa je seveda prvi korak, ki ste ga naredili že s tem odkritosrčnim pismom. Srečno!